Matkakertomus

Suomen sairaalatekniikan yhdistys ry:n (SSTY) mahdollistama

sairaalasuunnittelijoiden opintomatka Ruotsiin 25.8.2013 – 27.8.2013.

 

Matkalle osallistujat:

Marja Forsblom, Turun yliopistollinen keskussairaala, TYKS

Arja Heikinheimo, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä, PHSOTEY

Riitta Heino, Helsingin Ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HUS

Kaisa Hirvonen, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Senja Karjalainen, Kuopion yliopistollinen sairaala, KUH

Kirsti Kivelä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, PSHP

Menna Kärnä, Pohjois-Karjalan keskussairaala, PKSSK

Tuula Matikka, Porin kaupunki

Anne-Marjo Ojala, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, KSSHP

Hanna Petäjä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, VSSHP

Arja Ryhänen, Pohjois-Karjalan keskussairaala, PKSSK

Kristiina Tynjälä, Satakunnan sairaanhoitopiiri, SATSHP

Tiina Yli-Karhu, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, EPSHP

 

 

Lennot:

Menolento sunnuntaina 25.8.2013 Helsinki-Kööpenhamina

Paluulento tiistaina 27.8.2013 Kööpenhamina-Helsinki

 

Junamatkat:

Kööpenhamina-Malmö-Lund-Kööpenhamina

 

Paikallinen yhteyshenkilö: Skånen alueen lääkäriliiton ekonomi Paul Stålhane

 

Maanantai 26.8.2013

 

Tutustuminen aamupäivällä Skånes Universitetssjukhus, Barnsjukhus, Lund

Tutustuminen iltapäivällä Skånes Universitetssjukhus, Akutkliniken, Malmö

 

Tiistai 27.8.2013

 

Tutustuminen aamupäivällä Skånes Universitetssjukhus Onkologiska Kliniken, Lund

Info Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmän muutoksista

Tutustuminen iltapäivällä Medicinhistoriskt museum, Lund

 

 

Barnsjukhus, Lund

 

Oppaana sairaalassa suomalaissyntyinen fysioterapeutti. Mahdollisuus tutustua sairaalan fysioterapiayksikön tiloihin. Tiloissa kuntoutukseen hyvin sopivat vesialtaat, tunnelikerroksessa lapsille suunnitellut testausmenetelmät (juoksuradat jne.)

 

Henkilökunnan osallistuminen käytännön toiminnan kehittämiseen huomioitu hyvin. Osastoilla henkilökunnan kansliatiloissa ns. kalanruototauluja, joihin henkilökunta sai tehdä lisäyksiä, LEAN –toimintamallin mukaisesti.

 

Lastensairaalassa eristyshuoneesta uloskäynti sekä sairaalan sisätiloihin että suoraan ulos. Sairaalan piha-alueella iso ja terapeuttisesti aktivoiva leikkialue.

 

Sairaalan odotushuone ilmavan tuntuinen huonekorkeuden ansiosta. Odotushuoeessa mm. peilikäytävä (”naurutalo”), vitriineissä esillä pitkäaikaishoidossa olevien lasten tekemiä askarteluja.

 

Akutkliniken, Malmö

 

Skånen yliopistollisen keskussairaalan toiminta jaettu sekä Lundin että Malmön kaupunkiin. Sairaalan akuuttiyksikkö on siirretty Malmöön ja sinne rakennettu uusi rakennus kyseiselle toiminnalle. Akuuttisairaalassa toiminta perustuu ns. frontoffice/backoffice –malliin. Potilaat odottavat odotushuoneessa, josta heidät ilmoittautumisen jälkeen kutsutaan tutkimushuoneeseen. Lääkärit ja hoitohenkilöstön yhteistilat tietokoneineen ovat erillissaarekkeessa, josta henkilöstö siirtyy kuhunkin tarvittavaan tutkimushuoneeseen. Tutkimusten ja toimenpiteiden jälkeen henkilöstö palaa takaisin omalle alueelle. Toimistojen takana oleva käytävä on vain henkilökunnan käytössä.

Tiloissa on käytetty paljon kirkkaita värejä. Rakennuksen pyöreä muoto antaa oman leimansa rakennukselle.

 

Päivystyksessä on suuri ambulanssi halli, josta on pääsy suoraan ”traumahuoneisiin”. Huoneet varustettu hyvin ja hoitotoimintojen kirjaajalle varattu ”komentosilta”, josta voi hyvin seurata hoitotoimenpiteitä.

Päivystyksessä oli vuosittain 84 000 potilasta ja erillinen lasten päivystys, jossa noin 8 000 lasta vuosittain. Henkilökuntaa 160. Päivystys jaettu kolmeen eri erikoisalaan sisätauteihin, kirurgiaan ja ortopediaan.

Onkologiska kliniken, Lund

 

Lundissa sijaitsevan vanhan syöpäkeskuksen viereen yhdyskäytäväyhteydellä on rakennettu uusi sädehoitoyksikkö, jossa on tilat lineaarikiihdyttimille ja erilaisille kuvantamisen laitteille sekä vastaanottotiloja odotushuoneineen.

 

Rakennuksen värikkäät , valoa läpäisevät lasiseinät antavat myös rakennuksen sisälle vaihtelevuutta valaistuksen eri voimakkuuksilla ja eri värisävyillä. Odotustiloissa huomioitu potilaslähtöisyys. Odotustilojen ilme on vaihteleva, osassa värikkäitä kalusteita, osassa suojaisia sivusuojilla varustettuja sohvia. Tilataidetta paljon.

Tilojen suunnittelu aloitettiin vuonna 2008. Tilojen suunnittelua ja rakentamista tehtiin yhtä aikaa. Tilat ovat valmistuneet 5/2013. Arkkitehtitoimistona ollut White. Rakennuksessa 10 700 m2 viidessä kerroksessa. Yksikkö vastaa 1,7 miljoonan asukkaan hoidosta. Alueella todetaan 10 000 uutta syöpätapausta vuodessa ja tässä yksikössä hoidetaan 4 000 potilasta vuodessa. Rakennus on maksanut 400 SEK (noin 40 milj euroa). Mieleen jäi manuaalisesti toimiva vapaa/varattu opaste oven pielessä.

Rakennuksessa mm. kuusi sädehoitohuonetta, brachyterapia, isotooppiterapia, CT, MRI.  Koko rakennuksessa työskenteleville yhteinen kahvi- ja ruokailutila ylimmässä kerroksessa sekä kokous- ja koulutustilat.

 

Lääkäriliiton tiloissa kahvitarjoilu ja samalla esitelmä / info Ruotsin terveydenhuollon viimeaikaisista uudistuksista. Skånen yliopistollisen keskussairaalan toiminta on poliittisella päätöksellä jaettu Lundin kaupungin ja Malmön kaupungin kesken. Tämän seurauksena mm. Akuuttisairaalan toiminta on siirretty kansalaisten vastustuksesta huolimatta Malmöön.

 

Medicinhistoriskt museum, Lund

 

Lääkäriseuran tilojen läheisyyteen on vuonna 2012 avattu Lääketieteen historian museo. Museohankkeen ovat yhteistyössä toteuttaneet Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet (SMHS) ja Region Skåne. Museotilan 3 m leveä käytävä on 140 m pitkä. Museon monipuolinen ja interaktiivinen näyttely on osittain vaihtuva. Näyttely käsittelee terveyttä, sairautta ja lääketiedettä ennen ja nyt, kertoo modernista tekniikasta ja historiallisista saavutuksista.

 

 

Matkakertomusta keränneet Riitta Heino, Arja Heikinheimo ja Tiina Yli-Karhu

 

LIITE:

Kaisa Hirvonen, esitelmä matkasta: SSTY_Ruotsin_matka_KHi